Krönikan om kvinnors handväskor


Den första handväskan var i princip en damväska med handtag, men en damväska ansågs ligga under kläderna. Den bars under kvinnans kjol och trycktes mot huden. Så när kvinnors handväska blev populära ansåg många att de var ohyfsade eller farliga. Bortsett från paradskandalen i underkläder för allas blickar ser vissa kvinnor handväskor som ett svagt alternativ till väskor.

Särskilt tidiga amerikanska feminister kämpade mot att ta kvinnors fickor. De ansåg att handväskor inte skulle vara lika praktiska som fickor och förespråkade funktionella fickor gjorda av kvinnokläder, som mansfickor. För kvinnor har mäns väskor och kvinnors handväskor blivit symboler för kampen för ojämlikhet mellan könen och kvinnors lika rättigheter.

För kvinnors handväskor kommer funktionella väskor med flera fickor snabbt att bli en viktig del av kvinnors vardag. Även om handväskor existerade fram till slutet av 1800-talet skulle de genomgå många förändringar under åren av förändring i storlek, form eller dekoration, beroende på det nya decenniets känslighet.

Förändringar i handväskornas form och funktion

I och med varuhusens framväxt spenderar kvinnor mer tid hemma än någonsin tidigare, vilket gör det till en utmärkt plats att leka på. Med denna nya frihet kommer behovet av att ta med sig mer än vad som ryms i ett opraktiskt litet nätverk.

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet började mer funktionella väskor att tränga undan replåtar. Tillverkad av bagagetillverkare som Louis Vuitton, var den här bruksväskan i huvudsak den första miniatyrreseväskan som kallades "handväska". De har ett starkt handtag, olika inre sektioner och en fästning med stängning. Förändringen av denna väska innebär också en förändring av idén om kvinnors handväskor. Hon har blivit helt och hållet sin egen. Handväskor som nämns av Anna Johnson: Plånbokens makt.

Till skillnad från att sticka tunna nät eller dekorativa plånböcker som förseglas med tråd är väskorna förseglade, vilket gör att kvinnor för första gången kan lyfta sitt bagage med en viss grad av integritet. Män som länge burit kvinnors skulder eller deras pengar ersätts alltmer av praktiska och ljust strukturerade väskor, och sedan dess har de blivit förvirrade och uteslutna från handväskor.

Under tiden efter första världskriget förändrades kvinnans roll i samhället radikalt eftersom kvinnor tidigare nekats friheter, bland annat rösträtt. Decennier har gått och vi har sett enorma förändringar vid horisonten för kvinnor och de väskor de bär när de djärvt tar steget in i tjugotalets galenskap och in i framtiden.

Handväskor som speglar tiden

När åren går och handväskor alltmer genomsyrar kvinnors vardag blir handväskor ett mått på tiden och återspeglar tydligt känsligheten hos kvinnorna som bär dem och den kultur som de lever i.

I en tid av välstånd och lyx bär kvinnor de bästa väskorna. På 1930-talet tillverkade guldsmederna små fiskar, bar små lådor som grepp och tillverkade dem av högkvalitativa material som silver och guld. 

Kvinnor på 1970-talet bar glänsande metallväskor som gjordes för att reflektera starkt ljus på discodansgolvet. 1980-talets fantastiska rikedom och konsumtionskultur producerade väskor i ett jättelikt, glamoröst och dekorativt skick. På den tiden fungerade handväskor som en statussymbol för de rikaste kvinnorna, som bar de dyraste väskorna.

I början av 1800-talet var damväskor hanterbara och praktiska och visade en mer realistisk utställningskänslighet och otillräcklig förvaring. Axelväskor i den stil som bärs av män på slagfältet bärs över axeln eller bärs över kroppen av kvinnor när de arbetar, går eller cyklar.

Senare påmindes modet väska av en kvinna i 60-årsåldern som ett verkligt motstånd mot utomhusmodeplasten. Valet av tidpunkt avgör plånbokens lämplighet, inklusive schemat före arbetet eller vice versa.

Handväskan blev en symbol för självständighet

I årtionden när kvinnor bröt ner barriärer och vågade protestera vid sociala sammankomster bar de väskor för att representera dem. 1920-talets vilda man dansade med bälten och starka färger, drack, rökte, klippte håret, gick okontrollerat på gatorna och bar djärvt smink och byxor. 

De fria och sexuellt oberoende kvinnorna på 60-talet av förra seklet stoltserade med korgar gjorda av naturliga ingredienser gjorda av tuggummi och sällsynta verk. Sådana tjocka eller stökiga väskor utgör ett extra sätt för kvinnor att uttrycka sig under sociala förändringar eller turbulens.

När forskare skapade nya kraftfulla kompositmaterial användes dessa material också för att göra moderna väskor. När plast började massproduceras på 1950-talet bar kvinnor väskor gjorda av genomskinligt läppstift, en typ av hårdplast. Denna nya plast är rolig, men vita påsar kan vara farliga. Det är känt att den löser sig i värme och avger giftiga gaser! 

Populära handväskor från 60-talet är tillverkade av kosmetiska material som PVC och polyuretan, men de var mer pålitliga på den tiden. Dess brandsäkra ull, skottsäkra nylon, nylonduk, kardborreband och till och med keeves lånades från andra industrier och användes i damväskor. Utan tvekan kommer nästa innovation inom materialvetenskapen att återspeglas i framtidens kvinnors väskor. Detta är den tid då axelremsväska dam blir en symbol för självständighet.

Framtiden för handväskor för kvinnor

Ryggsäcken kanske inte har en lång historia. Även om väskan har funnits omkring oss i tusentals tider är väskans historia kvinnohistoria. Det innebär att det sker en förändring av kvinnors smak, läggning och roll i samhället. Fickor trivs i övertid och behålls i underutvecklade tider, även om kvinnors upprepade telefonsamtal ersätts i fickorna. Vi kan inte förutse framtiden för kvinnors väskor. Men om det finns tecken från det förflutna kan man vara säker på att framtidens väskor kommer att återspegla kvinnors värde.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

8 faktorer för att välja den perfekta resväskan för din nästa resa

Pro Tips För Att Packa Din Resväska Utan Problem